Изменението на климата преобръща живота на фермерите Featured

18 Септември 2020 News 852 Views
Rate this item
(0 votes)
 
 

 

Непредсказуемите метеорологични модели, по-кратките вегетационни сезони, сушите, екстремните температури и повишеното излагане на вредители и болести по посевите създават обезсърчителни проблеми за дребните фермери по целия свят. В черноморския регион хората са склонни да разчитат на природните ресурси, стига да знаеха как. Техниките за климато-устойчиво земеделие могат да помогнат на фермерите да се адаптират, за да запазят - и дори да подобрят качеството и добива от своя поминък.

С население, което се очаква да нарасне до 9,8 милиарда до 2050 г., климато-устойчивото земеделие е от решаващо значение за глобалната продоволствена сигурност: Дребните фермери в момента осигуряват повече от 80 процента от храната, консумирана в големи части от развиващия се свят.

Климато-устойчиво земеделие не се различава от устойчивото земеделие; по-скоро това е начин за комбиниране на различни устойчиви методи за справяне със специфичните климатични предизвикателства на конкретна земеделска общност. Първата стъпка е да се оценят конкретните климатични рискове, тъй като ферма, изправена пред продължителен недостиг на вода, ще се нуждае от различни стратегии, от тази, която се сблъсква с чести наводнения, например.

Използване разнообразни инструменти за оценка на климатичния риск и уязвимостта на ландшафта, като вземаме предвид местните екосистеми и специфичната реколта. Намирането на правилната комбинация за управление на климатичните предизвикателства на конкретна ферма и за изграждане на устойчивост на бъдещи въздействия е това, което прави добре интегрираните принципи на климато-устойчивото земеделие.

Ето защо, ние от Сдужение ДАБУ инициирахме проект AGREEN. Повече за проекта, можете да намерите тук.


Проектът се финансира от Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейски инструмент за съседство „Черноморски басейн 2014-2020“, в рамките на приоритет 1.2 “Увеличаване на трансграничните възможности за търговия и модернизация на селското стопанство и свързаните сектори”.