Нова инициатива на Сдружение „Добруджанско аграрно и бизнес училище“ - проект GAME IT - стартира по програма Еразъм+ Featured

01 Декември 2020 News 848 Views
Rate this item
(0 votes)

„Интерактивно геймифицирано обучение за подготовка на обучаеми в неравностойно положение за участие в международни мобилности в сферата на гостоприемството и туризма" /GAME IT/ е международен проект, координиран от Сдружение „Добруджанско аграрно и бизнес училище“ /ДАБУ/. 

Инициативата стартира днес, 1-ви декември 2020 г. и ще се изпълнява в продължение на месеца от международен консорциум, сформиран от 6 организации, идващи от 4 различни държави:  България, Гърция, Турция и Словения. Проектът GAME IT се реализира с финансовата подкрепа на програма Еразъм+, като предлага въвеждането на игрови елементи в предварителната подготовка, която обучаемите преминават преди да вземат участие в международна мобилност с цел образование или обучение. В конкретния случай, ще бъдат разработени иновативни обучителни програми и модули за електронно обучение, които са съобразени със специфичните нужди на обучаемите в сферата на туризма и гостоприемството, и по-специално – учащите в неравностойно положение, за които тези международни мобилности са  по-трудно достъпни и имат нужда от по-голяма подкрепа преди да осъществят пътувания в чужбина и интеграция в мултикултурна среда.

Сдружение „Добруджанско аграрно и бизнес училище“ /ДАБУ/ (България), Европейски център за качество ООД (България), Директорат за средно образование - Ханя (Гърция), Технически университет Крит (Гърция), Областна дирекция за национално образование - Мугла (Турция) и Институт ИНТЕГРА (Словения) са партньорите по този проект, обединени от идеята чрез игровизиране (геймифициране) на учебното съдържание и, с оглед особеностите на целевата група, да подобрят възможностите за участие в мобилности на учащите в неравностойно положение, и да подобрят достъпността на обмените с цел обучение.

Във фокуса на проекта са обучаващи се в системата на професионалното образование и обучение (ПОО), които изпитват определени затруднения в учебния процес, които идват или живеят в селски или отдалечени региони /където достъпа на подобни възможности за мобилност почти липсва/, или такива, които принадлежат към групи в неравностойно положение. Чрез предоставянето на възможност за осъществяване на атрактивно и ефективно предварително обучение, съобразено с нуждите и спецификите конкретно на  туристическия сектор, в който тези учащи се обучават, те биха могли да придобият своите междукултурни умения и компетенции, както и умения за пълноценно общуване, интегриране и работа в международна среда. В дългосрочен план, придобитите по време на подготовката компетенции, ще допринесат и за увеличаване на мотивацията им за личностно развитие и на готовността им за последваща трудова заетост.

Избраният подход за адаптиране и подобряване на ефективността на обучението към специфичните нужди на целевата група е чрез т.нар. игровизация на обучителните методики и материали. Сама по себе си, игровизацията (или геймификация, от английски: gamification) представлява прилагането на игрови елементи и механики в неигрови ситуации.

Игровизацията се използва в така наречените неигрови ситуации (например в бизнеса, образованието и др.) като похват за подобряване на ангажираността на потребителите, организационна производителност, обучителния процес и много други, и оказва положителен ефект върху готовността за възприемане и ангажиране от страна на учащите/служителите с процеса на учене/работа.

Чрез геймифициране на обучителните модули, които ще бъдат разработени по проект GAME IT, партньорите целят да постигнат пълна симбиоза между предоставянето на дигитални обучителни ресурси, пълноценно ангажиране на вниманието и стимулиране на мотивацията на учащите, и ефективно усвояване на учебния материал, поднесен по един разбираем и приятен, увличащ начин. Така, дори и обучаеми в неравностойно положение, които изпитват затруднения в пълноценното ангажиране в обучителния процес, могат да бъдат въвлечени чрез игровизираните елементи и да развият потенциала си. Подходът дава възможност за прилагане на натрупаните в хода на обучението знания и умения в ситуации, имитиращи реалния живот, и по този начин подобрява ефективността на обучението.

Три основни интелектуални продукта, ще бъдат разработени и тествани в рамките на проект GAME IT, в т.ч.: 1) учебна програма; 2) електронен обучителен курс за предварителна подготовка за международна мобилност с цел образование и обучение, и 3) насоки за обучители за улесняване организирането на мобилност за учащите в неравностойно положение.

Освен обучаемите, проектът подкрепя и институциите в сферата на ПОО. Игровизираните обучителни модули и материали могат да бъдат адаптирани и приложени в практиката и от други доставчици на професионално образование и обучение в областта, не само на туризма и гостоприемството, а и също така и в други области на ПОО. Разработените по проекта продукти ще допринесат за развитие стратегиите за интернационализацията на институциите в ПОО, ще помогнат на преподавателите и ще подкрепят учащите.

Следете развитието на инициативата на нашия сайт, както и на Фейсбук страницата на проекта!


Този проект се изпълнява с финансовата подкрепа на Европейската комисия в рамките на програма Еразъм+, договор №2020-1-BG01-KA202-079103. 

Подкрепата на Европейската комисия за подготовката на настоящата публикация не представлява непременно одобрение на съдържанието й, което отразява единствено гледната точка на автора и Европейската комисия не носи отговорност за използването по какъвто и да било начин на съдържащата се в тях информация.