Иновативна българска онлайн платформа организира доставки на натуралнo произведена продукция от България Featured

27 Септември 2019 News 1371 Views
Rate this item
(0 votes)

Платформата Farmhopping е онлайн пазар на натурални продукти, съставена от над 100 малки български ферми. Фокусът е върху сезонна, натурално произведена продукция, затова задължително условие за производителите е да не използват пестициди, консерванти и подобрители и да следват изискванията за устойчиво земеделие, определени в специално публикувана брошура в сайта на  платформата https://farmhopping.com/bg/. 

Всяка ферма във farmhopping предоставя документи за продуктите, които предлага. По този начин всички производители са регистритрани и контролирани от БАБХ, а ако фермата е биосертифицирана – задължително предоставя сертификат за това. Екипът на иновативната платформа прави допълнителен контрол на качеството при всяка доставка: измерва се нивото на нитрати и радиация във всяка партида плодове и зеленчуци със специален уред; изпълнява се механичен контрол на качеството при приемане на продуктите в пакетажния център, преди да бъдат изпратени към клиента и се остраняват наранените/счупени/смачкани продукти; правят се и допълнителни изследвания в лицензирана лаборатория, когато това е необходимо. Farmhopping има установена и система за последващ контрол при обратна връзка от клиент.

Платформата скъсява връзката между фермерите и потребителите, като фермерите получават справедлива цена за своята продукция, а потребителите- удобна доставка на прясна храна. Пресните продукти не стоят на склад – това, което се поръчва, тепърва се произвежда от фермите и пристига до потребителя в рамките на 48 часа. Така farmhopping гарантира, че се поръчват и доставят възможно най-свежите зеленчуци, месо и яйца. Мисията на farmhopping е да помага в развитието на устойчивите ферми.

През 2016 г. farmhopping отвори първия си физически магазин в гр. София и продажбите нарасват с 50% в сравнение с 2015 г.

Източник: https://ec.europa.eu/budget/euprojects/project; https://farmhopping.com/