×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 205

Специалност „ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН“

 

 

Професия: Графичен дизайнер, код 213070

Специалност:

Графичен дизайн, код 2130701
Продължителност на обучението:  
Степен на професионална квалификация: III степен на професионална квалификация
Форма на обучение: дневна, вечерна
Учебни бази: Добрич, Варна
Преподаватели:  

 

 

Графичният дизайн е методологията на визуалната комуникация, както и за решаване на проблеми чрез използване на образи. 

Общите цели на графичния дизайн включват:
- самоличност (лога и брандиране);
- публикации (списания, вестници и книги);
- печатни реклами - плакати, билбордове;
- оформление на страници и елементи за уебсайтове;
- графични елементи, знаци;
- опаковката на продукта;
- визуална комуникация – знаци и др.
Например, една опаковка на продукт, може да включва лого или други произведения на изкуството, организиран текст и чисти дизайнерски елементи като изображения, форми и цвят, които се обединяват в нея.

УМЕНИЯТА НА ГРАФИЧНИЯ ДИЗАЙНЕР

Графичния дизайнер трябва да е придобил определени знания и умения, които да използва в своята работа. Проектирането може да бъде извършено по традиционен или цифров начин, като цифровият се използва предимно през последните десетилетия. Обикновено на графичния дизайнер се предоставя информация – текст, снимки и др., които той трябва да използва в своите проекти. Освен това често се налага той да сътворява нови изображения, символи, лога, в които да използва придобитите артистични умени за стилизация и рисуване.
Графичният дизайнер трябва да притежава добри изследователски умения, умения за анализиране на произведения на изкуството и едновременно да вижда нещата по нов начин. Графичния дизайнер трябва да има умения и сила да убеждава публиката. Комуникацията е ключова част в областта на графичния дизайн. Процесът на графичен дизайн включва семиотика. Това е един подход към темата, която се занимава с действителния процес на комуникация. Този процес е особено важен за начина по който подателите и получателите кодират и декодират визуалните съобщения.

След успешно завършване на пълния курс на обучение и полагане на държавни изпити учащите получават Свидетелство за трета степен на професионална квалификация по професия "Графичен дизайнер", специалност "Графичен дизайн".